Oboljenje Nokata

El. pošta Štampa PDF

bolesti-nokata-1Nokti su i ogledalo opšteg zdravstvenog stanja čovjeka. Njihova glavna uloga je da štite vrhove prstiju od povrede. Nokat je 1.000 puta propusniji za vodu od kože i 100 puta više gubi vodu nego koža.

 

Na rukama nokti rastu brže nego na nogama, mjesečno rastu 3-4 mm, ali brzina noktiju opada u starosti. Nokti rastu brže ljeti nego zimi, više rastu u trudnoći i na dominantnoj ruci.

 

PODJELA POREMEĆAJA NOKTA

- Promjene ploče nokta,

- Kongenitalni poremećaji noktiju,

- Dermatoze sa manifestacijama na noktima,

- Promjene na noktima kod drugih oboljenja,

- Stečena oštećenja noktiju,

- Subungvalni i periungvalni tumori.

PROMJENE PLOČE NOKTA

Promjene oblika nokta

- Anonychia odsustvo nokta djelimično ili potpuno.

- Onichotrophia smanjenje veličina i debljine nokatne ploče.

- Hipertrophia zadebljanje nokatne ploče praćeno promjenom boje i konzistencije noktne ploče. To zadebljanje može dovesti do tvrde nokatne ploče (hiperplazija subungvalnog tkiva) ili meke (psorijaza, onihomikoza, hronični ekcem).

- Pachionychia zadebljanje nokatne ploče sa iregularnom površinom. Ukoliko dođe do jakog zadebljanje nastaje tvrd i deformisan nokat u obliku kandže - onychogryphosis.

- Baticasti prsti, Hipokratovi prsti, predstavljaju konveksna deformitet vrhova prstiju. Poremećaj može biti urođeni i stečeni (kod repiratornih oboljenja).

- Koilonychia, kašikasti nokti, karakeriše se konkavnim distrofičnim promjenama nokatne ploče. Može biti fiziološka (kod djece na palcu zbog sisanja), urođene i stečene (dermatološka, endokrinološka, kardiovaskularna oboljenja).

Promjene sa manifestacijama na površini nokta

- Longitudinalna izbrazdanost uzdužne paralelne brazde na površini nokatne ploče. Može biti fiziološka (kod strijih osoba) ili stečena u okviru nekih bolesti (lichen planus, reumatoidni artritis, Darierova bolest).

- Poprečna izbrazdanost, Beauove linije, vide se kao poprečni paralelni žlijebovi na cijeloj ili samo na jednom dijelu nokatne ploče. Često se javlja u sklopu nekih nutritivnih deficijencija posebno kod djece, kod hroničnih dismenoreja).

- Onychia punctata, tačkaste udubine nastaju zbog oštećenja proksimalnog dijela nokatnog matrixa. Mogu biti plitke (vide se kod alopecije areate, ekcema, profesionalnog oštećenja nokta) i duboke (kod psorijaze).

- Trachyonychia, hrapavi nokti. Predstavlja distrofične promjene nokata u vidu hrapave površine, trošnosti slobodnih ivica i promjene boje nokatne ploče. Poseban entitet je trahionihija svih dvadeset prstiju „twenty nails dystrophy" koju možemo vidjeti kod lihen planusa, alpecije areate i psorijaze.

- Onychochysis predstavlja lamelarno cijepanje nokatne ploče i najčešće se viđa kod upotrebe različitih kozmetskih sredstava, deterdženata i rastvarača lakova za nokte.

Promjene sa razdvajanjem nokatne ploče i susjednih mekih tkiva

- Pterigium unguis manifestuje se kao zadebljene proximalnog nokatnog nabora (dorzalni pterigijum) ili kao distalno proširenje hiponihijuma (ventralni pterigijum).

- Onychomadesis predstavlja spontano odvajanje noktne ploče od nokatnog ležišta i često je viđamo kod buloznih dermatoza, rekcije na lijekove, akutne paronihije, intenzivne radioterapije.

- Hyperkeratosis subungualis javlja se kao kongenitalna (hiperplazija nokatnog ležišta) ili stečena u sklopu nekih bolesti (psorijaza, pityriasis rubra pilaris, hronični ekcem, gljivične infekcije nokta).

- Onycholisis predstavlja odvajanje distalnog kraja i lateralnih dijelova nokatne ploče od nokatnog ležišta i najčešće je viđamo kod onihomikoze i ponovljenih povreda.

Promjene u čvrstini nokta

- Tvrdi nokti vide se kod kongenitalne pahionihije.

- Meki nokti to su nokti koji su tanji nego normalno, savitljivi i lako pucaju. Često se viđaju kod hroničnog artritisa, kaheksije, miksedema.

- Trošni nokti lako lomljivi nokti, viđaju se kod onihomikoze i psorijaze, a često i kod žena prilikom češćeg korištenja laka za nokte.

Promjene boje nokta

Boja nokta određena je sadržajem i vrstom pigmenta u noktu, osobinom tkiva ispod nokta, iintravaskularnim činiocima te transparentnošću nokatne ploče.

Promjene boje noktne ploče i subungvalnog tkiva označava se kao dyshromia ili chromonychia. Uzroci dishromije mogu biti različiti:

- lijekovi (lokalna i sistemska primjena: psoralen, antireumatici, hemoterapeutici),

- dermatološka oboljenja (gljivična i bakterijska oboljenja, naevus pigmentosus, melanoma malignum acrolentiginosum, acantosis nigricans, alopecia areata, lichen planus, erythema multiforme),

- sistemske infekcije (akutne infekcije, malarija, sifilis, pneumonija itd),

- neinfektivne bolesti (kardiovaskularne, hematološke, gastrointestinalne, renalne),

- kongenitalne i hereditarne bolesti,

- spoljašnji uzroci (trauma, zračenje, kozmetska sredstva, hemikalije, pušenje).

Promjene boje nokta mogu se javiti u nekoliko oblika.

- Melanonychia je zelenkasto smeđa prebojenost nokta koja je posljedica povećane aktivnosti melanocita u matriksu i noktanom ležištu. Može biti fiziološka (tzv longitudinalna melanonihija koja se javlja u starosti) i patološka (kod atipične melanocitne hiperplazije i malignog melanoma). Kod oboljenja kao što su lentigo simplex, melanocitna hiperplazija i melanocitni nevus može se javiti kao benigna promjena.

- Leuconychia ili bijeli nokti je jedan od najčešćih oblika promijenjene boje nokta. Nastaje kao posljedica primarnog poremećaja u keratinizaciji matrixa ili sekundarno kao posljedica oboljenja nokta (onihomikoza). Prema mjestu poremećaja leukonihije se dijeli na:

Pravu lekonihiju (poremećaj u matrixu nokta i u strukturi keratinskih vlakana). Nokat je bijel i neproziran zbog disfrakcije svjetlosti u parakeratotičnim ćelijama. Može se javiti kao punktiformna, transvezalna, longitudinalna i distalna forma.bolesti-nokata-2

Vidljivu leukonihiju, nastaje kod oniholize i subungvalne keratoze i odlikuje se normalnim matrixom i nokatnom pločom.

Pseudoleukonihiju, karakteriše se promjenom boje nokatne ploče i nastaje kao posljedica vanjskih faktora (onihomikoza).

- Žuti nokti „Yellow nail syndrome" može se vidjeti kod hroničnih plućnih bolesti, tumora bronha, nefrotskog sindroma.


KONGENITALNI POREMEĆAJI NOKTIJU

 

- Anonychia predstavlja odsustvo cijele nokatne ploče ili njenog jednog dijela na jednom ili više prstiju koja može biti kongenitalna i uglavnom je udružena sa promjenama na drugim organima.

- Hiperonychia predstavlja zadebljanje nokatne ploče i onihogrifoza (zadebljanje i otvrdnuće u obliku kandže).

- Acropachia batičasti prsti (Hipokratovi prsti) oboljenje se nasljeđuje autosomno dominantno i ispoljava se u pubertetu.

- Koilonychia (kašikasti nokti) distrofijska promjena nokta sa konkavnom zakrivljenošću nokatne ploče uglavnom na palcu mada mogu biti zahvaćeni i svi nokti. Rijetko se javlja kao izolovan nasljedni poremećaj, a često se vidi i u sklopu drugih oboljenja kao stečena koilonihija (dermatološka, kardiovaskularna, endokrina oboljenja ili u toku profesionalnoh oštećenja ili nedostataka nekih vitamina najčešće C i B2).

- Unguis dystopicus predstavlja pojavu manjeg ektopičnog nokta uz normalan nokat.

- Pachyonychia congenita predstavlja hereditarnu ektodermalnu displaziju koja se karakteriše zadebljanjem i distrofijom nokatne ploče, palmoplantarnom keratodermijom, folikularnom keratozom (laktovi, koljena) i leukokeratozom (jezik, usnice, larinx). Oboljenje se ispoljava uglavnom u prvih šest mjeseci života, a može i kasnije u različitim kliničkim oblicima. U liječenju se upotrebljavaju retinoidi koji mogu dovesti do poboljšanja.

- Racket nails autosomno dominatno oboljenje koje se karakteriše pojavom pravougaonog oblika nokatne ploče i skraćenom distalnom falangom najčešće palčeva ruku i nogu.

- Nail patella syndrome (hereditarna osteoonihodisplazija) autosomno dominantno oboljenje kod kojeg postoje udružene promjene skeleta, noktiju, i očiju, hipoplazija ili aplazija patele, onihodistrofija, palmoplantarna hiperhidroza, displazija bubrega, glomerulonefritisi.

DERMATOZE SA MANIFESTACIJAMA NA NOKTIMA

- Psoriasis vulgaris

Promjena na noktima kod psorijaze javlja se kod 10 do 50% bolesnika i najčešće se ispoljava u vidu tačkastih udubljenja (onychia punctata, foveolae unguium), subungavlne hiperkeratoze, oniholize i promjene boje nokta (žućkasta uljna mrlja u ležištu nokta). Liječenje psorijaze nokta kao i psorijaze nije lako. Za sada je metotrexat dao dobre rezultate, jer dovodi do pojave normalnog nokta ispod proximalnog nabora nokta.

- Lichen planus

Promjena na noktima se javljaju kod oko 10% bolesnika sa lichen planusom. Promjene se mogu javiti u različitim formama kao što je leukonihija u početku, subungvalna hiperkeratoza i oniholiza koje su reverzibilne prirode. Kod težih oblika lihen planusa dolazi do razvoja pterigijuma u kojem dolazi do oštećenja matrixa nokta, gubitka nokatne ploče i atrofije.

Može se javiti i u obliku distrofije nokatnih ploča svih dvadeset noktiju (twenty-nail dysrophy) a manifestuje se u vidu punktiformnih udubina, promjene boje nokta, nokatna ploča može biti istanjena ili zadebljana te izbrazdana poprečnim fisurama ili Beauovim linijama. Ove promjene su ireverzibilne.

- Alopecia areata

Kod osoba sa alopecijom areatom promjene su dosta česte i obično su srazmjerne gubitku dlake. Mogu se javiti samo na pojedinim noktima ili na svim noktima. Najčešće se javiti i kao distrofija svih nokatnih ploča („twenty-nail dysrophy" usljed alopecije areate).

Liječenje promjena na noktima kod alopecije areate može biti uspješno sistemskom primjenom kortisteroida kao i njihovom aplikacijom u matrix nokta.

- Dermatitis e contactu chronica

Promjene na noktima kod ove dermatoze se mogu manifestovati u vidu oštećenja kutikule, oniholize i zadebljanja nokatne ploče.

- Epidermolysis bullosa

Nokti su sitniji, sa distrofičnim promjenama, a može se javiti i gubitak noktiju.

- Necrolysis epidermalis toxica (Sy.Lylle)

Glavna i osnovna karakteristika ovog oboljenja je potpuni gubitak nokatne ploče, uz ne tako rijetku mutilaciju segmanata distalnih dijelova prsta.

- Mb. Darier

Promjene na noktima se javljaju kod 90% pacijenata sa ovom bolešću i mogu često biti i jedini znak bolesti. Najčešće se javljaju u obliku subungvalnih i longitudinalnih pruga (crvene ili bijele), te subungvalna hiperkeratoza sa zadeblajnjem nokatne ploče. Ponekad se javi i distrofija nokatne ploče.

- Pityriasis rubra pilaris

Promjene su slične promjenam kod psorijaze: punktiformne udubine, subungvalna hiperkeratoza i oniholiza.

- Hiperkeratotični skabijes (Norveški skabijes)

Kod ove rijetke forme skabijesa mogu se javiti promjene na noktima u vidu distrofičnih promjena ili subungvalne hiperkeratoze sa odizanjem nokatne ploče.

 

PROMJENE NA NOKTIMA KOD DRUGIH OBOLJENJA

 

- Kardiovaskularne bolesti

Kod urođenih kardiovaskularnih bolesti sa cijanozom često se vide batičasti prsti.

Kod srčane insuficijencije može se vidjeti crvena lunula, a kod drugih vaskularnih bolesti (okluzijske) mogu se vidjeti longitudinalna izbrazdanost i rascjepljenost, istanjenost te splinter hemoragije.

- Respiratorne bolesti i tumori

Promjene na noktima se manifestuju kao batičasti prsti (Hipokratovi prsti) i česte kao sindrom žutih noktiju (yellow nails syndrome). Nokti sporo rastu i žuto su prebojeni.

- Oboljenja jetre

Kod 80% bolesnika sa cirozom jetre se vide promjene na noktima tzv. Terijevi nokti, nokti boje porculana sa blijedoružičastom trakom na distalnom dijelu nokatne ploče. Kod drugih oboljenja jetre često se vide batičasti prsti, splinter hemoragije i distrofične promjene.

- Gastrointenstinalna oboljenja

Najčešće se javljaju batičasti prsti, splinter hemoragije i distrofične promjene (30% pacijenata sa Cronhovom bolešću).

- Renalna oboljenja

Karakterističan je nalaz tzv „half and half nails" kod hronične isuficijencije bubrega gdje se vidi da je pola nokta bjeličaste, a pola ružičaste boje. U uremije se vide zadebljani, žutosivi nokti sa poprečnom leukonihijom, a kod nefrotskog sindroma zbog izražene hipoalbuminemije se često vide poprečne trake na noktima tzv. Muehrckove linije.

- Endokrina oboljenja

Ova oboljenja su često udružena sa promjenama na noktima. Kod dijabetes melitusa često se vide periungvalni eritem i teleangiektazije, a zbog česte udruženosti sa kandidijazom česta je paronihija i oniholiza nokatne ploče. Nokatne ploče stopla su često izmijenjenog kolorita, zadebljale i krte zbog dijebeteske angio i neuropatije.

Kod bolesti štitne žlijezde često se vide različite distrofijske promjene na noktima, istanjena nokatna ploče sa iskrzanim slobodnim ivicama i longitudinalnim brazdama (hipoparatireoidizam) ili se vidi izraženo oniholiza (hiperpartoreoidizam).

- Sistamske bolesti vezivnog tkiva

Kod SLE promjene na noktima se manifestuju u vidu fokusnih nekroza, splinter hemoragija i različite distrofijske promjene.

Kod dermatomiozitisa kao i kod sklerodermije se u početku vide samo eritem i teleangiektazije, a kasnije se vidi i zadebljana i tvrda kutikula.

Kod reumatoidnog artritsa vide se karakterističen eritem i teleangiektazije proksimalnog nokatnog nabora, a kasnije i različite distrofijske promjene noktane ploče, subungvalna hiperkeratoza, longitudinalna izbrazdanost i onihogrifoza.

 

STEČENA OŠTEĆENJA NOKTIJU

 

- Mehanička ostećenja nokatnih ploča se najčešće manifestuje u vidu hematoma, koji mijenja boju od crvenkaste do ljubičaste. Može da liči na akrolentiginozni melanom.

- Hemijska oštećenja nokatnih ploča su posljedica oštećenja kutikule, a to za posljedicu ima lakši razvoj bakterijskih i gljivičnih infekcija.

- Upalne promjene, najčešće se radi o urastanju nokta u meko tkivo (unguis incarnatus), češće na palčevima stopala. Najčešći uzrok je nepravilno rezanje nokta i dugotrajni pritisak obućom. Često su na tom mjestu razvija bakterijska ili gljivična infekcija.

INFEKCIJE NOKTA

Bakterijske infekcije

Bakerijske infekcije nokta najčešće nastaju zbog povreda i maceriranja periungvalne kože, te se one manifestuju paronihijom. Predisponirajući faktori su neka oboljenja: diabetes mellitus, periferna vaskularna oboljenja. Najčešći uzročnici su Staphilococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Mycobacterium tuberculosis.

Prema toku bakterijske infekcije mogu biti akutne i hronične.

Akutna paronihija je bakterijska infekcija koja je praćena bolom, crvenilom i otokom nokatnog nabora, a kasnije dolazi gnojenja i odizanja nokatne ploče.

Hronična paronihija je bakterijska infekcija koja ima slične simptome kao i akutana, samo je slabije izražena i duže traje, dovodi do gubitka kutikule i odvojenosti nokatne ploče od proksimalnog nokatnog nabora. Često je udružena sa gljivičnim infekcijama (Candida albicans), a Staphilococcus aureus je često uzročnik hronične paronihije kod psorijaze i ekcema.

Gljivične infekcije

Gljivične infekcije predstavljaju najčešće infekcije nokta. Uzročnici su dermatofiti (najčešće Trichophyton rubrum i Trichophyton mentagrophytes), kvasnice i plijesni. Candida albicans je često uzročnik paronihije i oniholize. Dijagnoza se postavlja pregledom strugotina nokta, a liječenje je uspješno itrakonazolom i terbinafinom.

 

Info

Za više informacija