Bakterijska Vaginoza

El. pošta Štampa PDF

bakterijska-vaginoza Ovo je sindrom oboljenja koji predstavlja disbalans u broju bakterija koji održavaju fiziološku floru vagine i bakterija koji tu floru narušavaju. Laktobacili čine fiziološku floru vagine, štite vaginalnu sluznicu i održavaju kiseli pH.


Bakterijsku vaginozu nalazimo kod žena u reproduktivnoj dobi, rijetko u menopauzi i kod djevojčica. Ona može biti i seksualno prenosivo oboljenje kod koje je inkubacioni period od pet do deset dana, ali se može nalaziti i kod žena koje nisu seksualno aktivne. Gardnerella vaginalis je sastavni dio fižiološke flore maternice i debelog crijeva ali ako dođe do njenog prekomjernog razmnožavanja dolazi do nastanka bakterijske vaginoze.
Najčešći uzrok njenog povećanog razmnožavanja su kontinuirani stres, česte promjene seksualnog partnera, uzimanje duži period nekih lijekova, pad imunog sistema koji dovodi do gubitka fiziološke flore a sve to dovodi do nastanka bakterijske vaginoze.


Faktori koji mogu uzrokovati pojavu bakterijske vaginoze su:

 • vrlo česta i ne kontrolisana ispiranja rodnice,
 • polni odnos bez adekvatne zaštite sa oboljelom osobom,
 • promiskuitat,
 • smanjen nivo estrogena u organizmu,
 • upotreba spermicidnih supstanci kao kontracepcije,
 • intrauterina spirala,
 • dugotrajna upotreba antibiotika uz faktore koji dovode do imunosupresije.


Simptomi koji se najčešće susreću kod oboljelih su pojačani vaginalni iscjedak mlijecno-sivkaste boje bez tegoba kao sto su peckanje i svrab. Međutim ako se ove tegobe ipak pojave onda se radi najčešće o infekciji Trihomonas vaginalisom ili drugim gljivičnim infekcijama. Postojani iscjedak ima karakterističan miris na ribu a naročito je izražen nakon menzesa ili polnog odnosa. Uzrok pojačanog neugodnog mirisa je kontakt spermatozoida partnera koji svojom alkalnošću u kontaktu sa niskim pH rodnice dovode do oslobađanja aromatskih amina koji utiču na jačinu tog specifičnog mirisa. Ovo oboljenje (Bakterijska vaginoza) obično ne dovodi do komplikacija jer i nije oboljenje u pravom smislu, ali može uticati na smanjenje imuniteta što onda dovodi do preosjetljivosti na druga polno prenosiva oboljenja kao što su; Chlamidia trachomatis, Neisseria gonorrhoeae i Herpes simplex tip dva.

bakterijska-vaginoza-img

Treba napomenuti, ako se oboljenje ne liječi može inflamirati jajovode i biti uzrok za vanmatericnu trudnoću. Tokom trudnoće uzročnik Bakterijske vaginoze moze uzrokovati prijevremeni porod sa svim posljedicama po novorođenče, koje nije rođeno na vrijeme. Za postavljanje dijagnoze najčešće su mjerodavni klinički Amselovi kriterijumi a oni podrazumjevaju:

 • pH rodnice iznad 4.5,
 • vaginalni iscjedak koji podsjeća na miris ribe i intenzivniji je nakon dodavanje kalijeve 10% bazične otopine ("whiff" ili "sniff"test),
 • prisustvo  "clue cells" ćelija u nativnom preparatu koji po izgledu podsjećaju na klupko,
 • Izrazito prisutan mliječno-sivkasti ljepljivi sekret po zidovima rodnice.

Što se tiče liječenja, Bakterijska vaginoza se liječi kao anaerobna infekcija. Ima opravdanih indikacija da treba liječiti i polnog partnera, jer je dokazano da asimptomatska vaginoza vrlo često za par godina može preći u simptomatsku što svakako nosi komplikacije prevashodno u češćim recidivima istog oboljenja kod oba partnera. Kod liječenja treba imati na umu da su Gardnerella vaginalis i anaerobi normalne-foziološke flore vagine i nije normalno njihovo potpuno uništavanje. Anaerobi moraju uvjek biti prisutni u toj sredini ali u fiziološkim koncentracijama.
U trudnoći se takođe mogu pojaviti simptomi Bakterijske vaginoze i u tom slučaju liječenje se započinje najčešće nakon petog mjeseca graviditeta.

Poslednje ažurirano ( sreda, 31 maj 2017 20:38 )  

Info

Za više informacija