Enciklopedija

Ankiloza

El. pošta Štampa PDF
Ankiloza je ukočenje zgloba koje nastaje sraštenjem zglobnih tijela, a uzrok je upala zgloba ili tkiva oko zgloba.

Ankiloza ili ukljestenje zgloba nastaje kao rezultat izliva krvi u periodontalni prostor. Tijekom procesa organizacije hematoma stvara se vezivno tkivo. Ankiloza je najčešće posljedica traume. Zbog organizacije hematoma i kalcifikacije uspostavlja se čvrsta veza izmedju cementa korijenova zuba i alveolarne kosti. Posljedica ove veze, koja je jača od eruptivne snage zuba u nicanju, je zarobljavanje zuba u alveolarnom nastavku. U zubnom nizu susjedni, iznikli zubi natkriljuju mjesto zuba ostalog u vilici.

Poslednje ažurirano ( sreda, 29 septembar 2010 23:26 )
 

Endokrinologija

El. pošta Štampa PDF

endotEndokrinologija se klasično definira kao nauka o žlijezdama s unutrašnjim izlučivanjem i njihovim proizvodima, općim hormonima i poremećajima endokrinog sistema.

Hormoni su informacijske biomolekule koje se izlučuju iz jednih, a koje utieču na funkciju drugih ćelija. Hormoni djeluju samo na ćelije s odgovarajućim hormonskim receptorima i to pretežno u smislu "kojim intenzitetom treba raditi, a ne što treba raditi".

Poslednje ažurirano ( subota, 23 januar 2010 16:54 )
 

Osteoporoza

El. pošta Štampa PDF

osteoporozaOsteoporoza je poremećaj gubitka koštane mase, a tipičan je za žene u postmenopauzi, te može uzrokovati frakture. Do bolesti dolazi kada osteoklasti napadaji i razgrađuju kost, a osteoblasti nisu u mogućnosti potpuno obnoviti kost, kao što je u normalnim okolnostima slučaj.

Opširnije...
 

Anemija

El. pošta Štampa PDF

anemijaAnemija znači da se u krvi nalazi manji broj crvenih krvnih stanica nego što je to normalno. Crvene krvne stanice prenose kisik u sve dijelove tijela. Kada je broj crvenih krvnih stanica nizak, manje kisika dolazi u dijelove tijela. Ovo može uzrokovati da se osoba osjeća umorno i malaksalo.

Poslednje ažurirano ( nedelja, 22 novembar 2009 16:06 ) Opširnije...
 

Još članaka...

Strana 1 od 2

Info

Za više informacija