Psorijaza

El. pošta Štampa PDF

Psorijaza, veruke i akne su najčešća kožna oboljenja koja se sreću kako kod nas tako i u svijetu. Poznato je da 1 do 2% svjetskog stanovništva boloje od ove bolesti. U Evropi živi 15 miliona oboljelih od psorijaze, u Sloveniji ima oko 35 hiljada bolesnika sa psorijazom, a u Americi ih ima od 1 do 3 miliona.

Tokom 2000.g. u regiji Banjaluke zastupljenost oboljelih od ove bolesti bila je 2,5% na ukupan broj stanovnika.

Ona se sreće u svim dijelovima Svijeta, jedino se skoro nikako na sreće kod juznoamerickih Indijanaca. Najčešće se javlja se u periodu od 16 do 22 g. i 57 do 66 g. života mada se može javiti i neposredno nakon rodjenja. Pravilo je nažalost da je oblik bolesti uporniji ako se javi u mladjem periodu života.

Najčešći faktori koji je pogoršavaju su: hladno vrijeme, prevelika tjelesna težina, neke vrste lijekova, alkohol, trudnoća kao i stres. Po skali Socijalnog prilagodjavanja najčešća tri stresna faktora su: smrt bračnog druga ili djeteta, razvod i odvajanje do bračnog partnera.

Na sreću bolest nije opasna po život ali je najosnovnije da se oboljeli dobro upozna sa njenim tokom. Najvažniji lijek je da se oboljeli do detalja upozna o nastanku, toku i načinu liječenja.

Uzrok bolesti još je nepoznat, samo se zna da se prenosi genetski. Postoje oboljeli koji u sebi nose psorijazu čitav život a da se ne pokaže na koži, a najčešći faktori ili okidači koji dovode do manifestacije promjena na koči su STRES, povrede, alkohol, toplo-hladno vrijeme, lijekovi, ugojenost, jako sunce, infekcije i trudnoća. Da bi se sačuvali ovih štetnih faktora moramo ih dobro upoznati.

Postoji nekoliko oblika psorijaze i to su: pustulozni, gutata, u plakovima, psorijaza nokata, artropatska psorijaza, psorijaza kose, eritrodermijski oblik i inverzni oblik.

Život sa psorijazom nije lak, ali je još teži ako se ona ne prihvati kao životni saputnik i ne liječi se.

Osnovno što moramo znati kod psorijaze je sledeće. Tokom kupanja moramo izbjegvati kupke i sapune koji isušuju kožu. Gardaroba mora biti udobna i od lana, pamuka i svile da koža može da diše. Nokti moraju biti kratko podrezani. Redovan odmor je važan jer smanjuje stres, a sve infekcije na vrijeme liječiti jer pogoršavaju bolest.

Obzirom da uzrok bolesti nije poznat i način liječenja je vrlo širok. Nabrojaćemo sve do sada korištene metode terapije

Ciklosporini, citostatici, retinoidi, psoraleni, glukokortikoidi, cignolin, katrani, salicilna kiselina, homeopatija, ribice Gara-Rufa, aromaterapija, različite dijete, mineralne soli iz Mrtvog mora, omega 3 riblje ulje, akupresura, akupunktura, meditacija, joga, hipnoza, ipak se najbolje pokazala kombinacija mora i sunca, banjske vode uz lokalnu terapiju

Ljekovitost u liječenju psorijaze pokazala je voda u banji Kulaši kod prnjavora, gdje se nanakon jednogodišnjeg praćenja došlo do saznanja da skoro 70% svih oblika psorijaze pozitivno reaguju u smislu nestajanja skvama, saniranju bolova kod psorijaziformnog artritisa, te poboljšanja opšteg stanja oboljelih kod skoro svih oboljelih koji su boravili u banji.

 

Info

Za više informacija